Cristi Puiu apără ICR într-un interviu AFP: Datorită Institutului am ieșit din stereotipuri precum Ceaușescu și Comăneci

Cristi Puiu apără ICR într-un interviu AFP: Datorită Institutului am ieșit din stereotipuri precum Ceaușescu și Comăneci
Publicat: 17/06/2012, 16:30
Actualizat: 25/06/2013, 15:19

Regizorul Cristi Puiu, premiat la Festivalul de la Cannes, explică într-un interviu acordat AFP forța de mobilizare a artiștilor care susțin Institutul Cultural Român (ICR), după ce premierul Victor Ponta a dat o ordonață de urgență care prevede trecerea acestuia de sub autoritatea Președinției sub cea a Senatului.

„În urmă cu zece ani, când am mers în străinătate și am spus că vin din România, nu se vorbea decât despre Nicolae Ceaușescu și de Nadia Comăneci. Asta era tot. Cinematografia română nu exista. În prezent, toate aceste lucruri s-au schimbat radical. Am ieșit din aceste stereotipuri nu doar datorită nouă, artiștilor, ci și datorită ICR, care cu răbdare a promovat cinematografia română în străinătate, a stabilit conexiuni cu festivaluri prestigioase precum cel de la Cannes, punându-ne totodată în legătură cu producători, artiști și critici din străinătate”, a declarat regizorul român.

Puiu este nemulțumit de faptul că „nou veniții la putere aruncă la coșul de gunoi tot ce a fost făcut până atunci, chiar și lucrurile care funcționează bine”.

„Ei vor să își pună amprenta asupra istoriei și se apucă să distrugă. Institutul Cultural Român funcționează extraordinar de bine. Ceea ce se întâmplă astăzi cu Institutul, nu a făcut obiectul niciunei consultări, deși îi privește pe toți cetățenii, întrucât ce s-a întâmplat la ICR se poate întâmpla și în alte instituții”, a mai spus regizorul.

Cine susține ICR-ul

Alături de Cristi Puiu, alți cineaști care și-au exprimat sprijinul față de ICR sunt și Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu. Mai mult decât atât, peste 1.200 de persoane au semnat până în prezent petiția online prin care se cere anularea ordonanței de guvern. Printre aceștia se numără Dan și Lia Perjovschi, Thomas Ciulei, Andrei Ujică, Alexandru și Ada Solomon, Mircea Cărtărescu, Radu Paraschivescu, Ruxandra Cesereanu, Mădălina Dan, Mihai Mihalcea, Vava Ștefănescu, Simona Kessler, Iulia Popovici, Anca Benera, Vlad Nanca, Dumitru Gorzo, Paul Negoescu, Radu Pavel Gheo, Lucian Ban, Ada Milea și mulți alți artiști, dar și manageri culturali, critici și alți profesioniști din domeniu.

Un protest spontan pentru susținerea ICR a avut loc sâmbătă seara, pe strada Arthur Verona din București. Participanții au format un lanț uman de-a lungul străzii, au purtat banderole cu sigla ICR și și-au manifestat dorința ca Institutul Cultural Român să nu fie politizat și să nu fie întrerupt mandatul actualei conduceri.

„O epurare de cea mai oribilă speță”

„Îmi este greu să cred că Institutul Francez, Institutul Goethe sau British Council ar fi devenit ceea ce sunt acum dacă ar fi funcționat ca o minge de ping-pong între diverse partide politice”, a spus Corneliu Porumboiu. „Cultura, pentru mine, e dincolo de politică și de gusturi personale, iar politica culturală trebuie făcută de oameni specializați în management cultural. Institutul Cultural Român a format și are acum acești oameni și ar fi păcat ca, încă o dată, s-o luăm de la început”, a mai argumentat acesta.

Pentru Cristian Mungiu, demersul Guvernului este „o epurare de cea mai oribilă speță – la fel de reprobabilă că una etnică, ideologică sau rasială”. „Ce e grav e că această schimbare referitoare la ICR s-a făcut printr-o ordonanță de urgență de către aceiași oameni care considerau – parțial îndreptățit, de altfel – acum trei luni, că o asemenea modalitate de decizie e improprie și nedemocratică. Există pericolul ca odată cu conducerea să fie aruncați peste bord și profesioniștii care au făcut instituția să funcționeze și să fie distruse structuri, programe, inițiative care au funcționat foarte bine – doar pentru că sunt implementate de cei dinainte”, a spus Cristian Mungiu.

„Îmi doresc ca în România performanța să fie apreciată. Această măsură nu face decât să nege rezultatele remarcabile pe care le-a avut ICR în acești ani și să arunce această instituție în jocurile politice”, a spus și Cătălin Mitulescu.

Institutul Cultural Român este o instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, care funcționează pe baza Legii nr. 356/ 2003, care prevede că ICR se află sub autoritatea președintelui României. Această lege a fost modificată prin ordonanța de urgență dată miercuri de Executiv, astfel încât ICR să treacă sub autoritatea Senatului.

Institutul este condus în prezent de Horia Roman Patapievici, din postura de președinte, și de Tania Radu și Mircea Mihăieș, din postura de vicepreședinți.

Misiunea Institutului Cultural Român este promovarea culturii și civilizației naționale în țară și în afara ei. Activitatea Institutului Cultural Român este înțeleasă ca o modalitate complementară de atingere a obiectivelor strategice ale României, alături de inițiativele externe de factură politică și economică. Pe lângă sediul central de la București, ICR are deschise mai multe institute în străinătate.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?